Jabłka stały się ostatnio tematem zastępczym w polityce, ale
i tak o tej porze roku opędzić się od niech nie sposób skoro jest ich wokół
zatrzęsienie i obfitość. Wiadomo – można przerabiać. Po fazie wstępnej
przerabiania jabłek (kompoty, musy, jabłka prażone z cynamonem) pora na
wyzwania – jak choćby czatnej, czyli jabłka mocno przyprawione, lekko kwaśne i
zupełnie inne.
Przepis na bazie „Seb ki czatni” z Kuchni Kryszny.
Składniki:
12 średnich, soczystych papierówek
4 łyżki ghee
(sklarowane masło)
2 łyżki startego świeżego
imbiru
3 laski cynamonu
anyż (1 gwiazdka)
2 łyżeczki suszonej
papryki chilli
8 goździków
1 łyżeczka pieprzu
syczuańskiego (timur, można to pominąć)
1 łyżka kurkumy
100 ml wody
6 łyżek cukru
(najlepiej brązowego)
Co jeszcze będzie
potrzebne: ok 3 litrowy garnek, łyżka do mieszania (najlepiej silikonowa,
drewniana może łatwo przejść intensywnym zapachem przypraw)
Najlepiej byłoby znaleźć jakąś osobę chętną do obrania i
pokrojenia tych wszystkich jabłek. Jeśli chętnych brak robimy to sami – jabłka trzeba
też wydrążyć i pokroić w niedużą kostkę. W garnku mocno rozgrzać tłuszcz i wrzucić
na raz: imbir, cynamon, anyż, chilli, goździki i timur (warto chwilę wcześniej przygotować
je i zgromadzić np. na talerzu), smażyć cały czas mieszając przez ok. 30
sekund, następnie dorzucić kurkumę i smażyć kolejne 30 sekund. Teraz czas na
jabłka – dorzucamy je i smażymy 5 minut mieszając.
Wlać wodę i przykryć garnek na około 10 minut – czas rozmiękczyć
jabłka (chociaż ogólnie papierówki są miękkie i szybko się rozpadną), od czasu
do czasu mieszając. Powinna teraz powstać jednolita masa, dla pewności można
rozetrzeć oporne kawałki widelcem. Dodać cukier i gotować mieszając przez kilka
minut, aż czatnej zgęstnieje. Przed podaniem warto wyjąć laski cynamonu, anyż i
goździki.
Taki nadmiar cztaneja można przełożyć do słoików i rozdać
znajomym (przykazując żeby trzymali słoik w lodówce). Świetnie pasuje jako sos
do burgerów albo do mięsa wieprzowego.
to ja poproszę jeden słoik :P
OdpowiedzUsuńdobra Mona, masz zaklepane!
OdpowiedzUsuńwybornie :D
OdpowiedzUsuń