sobota, 16 sierpnia 2014

Pasta z papryki

To jest przepis na bardzo prosty i esencjonalny sos, który można stosować na wiele sposobów: jako sos do mięsa, smarowidło do wszelkich kanapek, przyprawa do zup-kremów, można też zmiksować z majonezem. Ostatecznie można zamrozić i zostawić na porę kiedy pachnąca świeża papryka jest odległym wspomnieniem...


Składniki:
3 średnie czerwone papryki
1 cebula
po pół łyżeczki: suszonej papryki chilli, soli, kuminu i pieprzu
2 łyżki oliwy

Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni. Paprykę umyć, osuszyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obrać z wierzchniej warstwy, przekroić na pół i ułożyć obok papryki. Włożyć do piekarnika i piec ok 30-40 minut (w zależności od wielkości papryki), aż papryka będzie miękka a skórka sczernieje. Wyciągnąć z piekarnika, lekko ostudzić i obrać paprykę ze skórki (powinna sama odchodzić). Wrzucić warzywa do wysokiego naczynia, dodać przyprawy i oliwę i zmiksować pozostawiając małe grudki. Sos gotowy!  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz