wtorek, 20 maja 2014

Ciasto marchewkowe

Przepisów na ciasto marchewkowe jest całe mnóstwo - niektórzy nie wyobrażają go sobie nie wysmarowanego serowo-cukrową masą (serek w stylu philadelphia), inni nie uznają tego ciasta bez kremu kawowego - wariacji jest całe mnóstwo... Ten przepis to raczej lekkie (idzie w końcu lato:), biszkoptowe ciasto z dużą ilością - ehm, zdrowych przecież - bakalii.

Składniki:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju (słonecznikowy albo rzepakowy)
2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia
3-4 starte marchewki
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki posiekanych bakalii (dowolne orzechy i/albo suszone owoce)

Oddzielić białka od żółtek - białka ubić na sztywną pianę, ubijać dalej dodając żółtka, po trochu cukru i oleju. Jak cukier się rozpuści, mikser odłożyć i łyżką wmieszać delikatnie mąkę. Teraz dodajemy starte na tarce o drobnych oczkach marchewki (najlepiej je odcisnąć, sok oczywiście wypić:), cynamon i bakalie, wymieszać dobrze łyżką. Przełożyć do blaszki - może mieć dowolny kształt - ja upiekłam w średniej wielkości tortownicy (25 min w 200 stopniach).


1 komentarz: