piątek, 9 maja 2014

Brownies

Zaletą brownies jest to że robi się je szybko i zawsze się udają. Uzależnieni od czekolady - zaczynamy!

Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
3/4 szklanki cukru (można po dekadencku cukier brązowy)
100 g masła
4 całe jajka
5 łyżki mąki (dla bezglutenowców: można użyć mąki migdałowej albo dowolnej orzechowej)

ewentualnie 100g orzechów (dowolnych) albo owoce (wiśnie, maliny)

masło rozpuścić w rondlu, wsypać cukier i wymieszać. Cukier się nie rozpuści dopóki nie dodamy całych 4 jajek (spokojnie, bez ubijania, w końcu to ciasto dla leniwych). W osobnym garnku rozpuszczamy 150 g czekolady w kąpieli wodnej (czyli na parze, uważając żeby miska z czekoladą nie dotykała wody) często mieszając i po rozpuszczeniu wlewamy do masła z pozostałymi składnikami. Prawie gotowe - teraz mąka, wymieszać delikatnie łyżką. Pozostałą czekoladę kroimy na drobne kostki i wsypujemy do masy, mieszamy (lub dodajemy orzechy, owoce) Ciasto wlewamy do małej foremki (20x20 cm) albo keksówki albo do foremek na muffiny - co komu w duszy gra. Piecze się szybko - 20-25 min w temp 200 stopni. I voila!

Ja użyłam silikonowej foremki na mini-brownies:)


1 komentarz: