piątek, 9 maja 2014

Zielony majonez

Wersja light domowego majonezu. Z ziołami i odrobiną czosnku robi się z niego sos dobry do... wszystkiego...
Majonez robi się bardzo łatwo, podstawa to POWOLNE dolewanie niewielkiej ilości oleju (2 łyżki - na raz), ubijanie trochę trwa, ale w tym czasie można, cóż..., kontemplować.

Składniki:
2 żółtka
łyżeczka musztardy (najzwyklejsza - nie-ziarnista)
400 ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego
sól
pieprz

1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
300 ml jogurtu naturalnego
pół szklanki posiekanych ziół (bazylia, pietruszka, szczypior, co kto lubi)

Do żółtek dodajemy musztardę i ubijamy mikserem (na wolnych obrotach), po chwili dolewamy olej, porcjami - pół minuty ubijamy i chlap ten olej. I tak dopóki majonez nie przyjmie całego oleju. Majonez będzie się zagęszczał, można ewentualnie dodać trochę musztardy. Po dodaniu całego oleju przychodzi czas na 'psucie' czyli dodanie jogurtu (można mikserem wymieszać dokładnie), potem mikser odstawić i dodać czosnek, sok z cytryny, przyprawy i zioła. Zamieszać łyżką.
Pasuje (niestety?) do wszystkiego - ziemniaków, sałatek, grillowanego mięsa, kanapek - jak to majonez.
Można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

2 komentarze:

  1. jeśli zamiast miksera użyję blendera to też wyjdzie? bo makaroniki niestety nie wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm, blender zupełnie się do tego nie nadaje - bo tu trzeba ubijać a nie miksować czy rozdrabniać. Czas zacząć pisać list do Mikołaja:)

      Usuń