Tarta z kremem mascarpone i owocami
Składniki
Ciasto:
120 g twardego masła
3/4 szkl cukru
3 łyżki śmietany
300 g mąki
Krem:
2 opakowania mascarpone (po 250 g)
2 łyżki cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
Owoce:
200 g poziomek (albo innych miękkich
owoców, np. malin, jagód)
400 g truskawek
Zaczynamy od ciasta: do niewysokiej miski wrzucamy pokrojone
w drobną kostkę masło, wsypujemy cukier i zagniatamy palcami. Jak składniki się
połączą, dodajemy (częściami) mąkę i śmietanę i wyrabiamy na jednolitą masę.
Cukier oczywiście się nie rozpuści, ale tym się wcale nie martwimy! Ważne żeby
ciasto mniej więcej trzymało się w jednym kawałku. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową
i odkładamy do lodówki na godzinę (można zrobić to dzień wcześniej).
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek 1-cm grubości,
wykładamy nim blaszkę do tarty albo okrągłą tortownicę (średnica 25 cm). Ciasto
nakłuwamy widelcem, żeby nie wyrosło za bardzo. Wkładamy do dobrze nagrzanego
piekarnika i pieczemy 20-25 min w temp 180*.
Wyciągamy, odstawiamy do ostudzenia.
Teraz czas na krem. Najpierw w wysokim naczyniu (chlapie!)
ubijamy na wolnych obrotach dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Po 10
minutach ubijania powinna zgęstnieć do konsystencji gęstej śmietany, ubijamy wtedy
3-4 minuty i odstawiamy. Teraz czas na mascarpone – w osobnej misce ubijamy
serek mikserem przez 2-3 minuty i stopniowo dodajemy do niego bitą śmietanę
(nie odwrotnie). Teraz na całkowicie ostudzonym kruchym cieście rozsmarowujemy
krem i układamy owoce. Dobrze jest ciasto schłodzić jeszcze przez 2-3 godziny
aby spód zmiękł od kremu a całość dobrze stężała. O ile ktoś jest w stanie tak
długo wytrzymać… J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz