czwartek, 19 czerwca 2014

Poziomki i biała czekolada

Muffiny z poziomkami i białą czekoladą

Wykombinowałam! Będąc szczęśliwą posiadaczką krzaczków poziomek w ogródku, wykorzystałam je ostatnio do lekkich biszkoptowych muffinów. Lekką kwaskowatość owoców złamałam słodyczą białej czekolady. Voila:








Ciasto:
4 jajka
3/4 szkl cukru białego
1/2 szkl oleju
2 szkl mąki (z proszkiem do pieczenia)

3/4 szkl poziomek
100g białej czekolady pokrojonej w drobną kostkę

Do pieczenia: blaszka do muffinów albo foremki (ok 20-24 szt)


Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, żółtka i olej, ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Do gotowego ciasta biszkoptowego dodajemy umyte, odsączone poziomki i kawałki białej czekolady. Przekładamy do foremek, najłatwiej zrobić to dużą łyżką i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170* przez 20 minut – kiedy ciastka lekko zbrązowieją – są gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz