niedziela, 9 lutego 2014

Kokosanki bezglutenowe Mamy Kasi



Ciastka Mamy Kasi (pozdrawiam Mamę Kasię, a właściwie Panią Kasię!) robi się szybko i równie szybko znikają z talerza - są lekkie, kruche, a połączenie słodkiego kokosa i kwaśnego dżemu owocowego świetnie się komponuje. Poważniejsze łasuchy mogą zastąpić dżem czekoladą.

Składniki:
100 g wiórek kokosowych
2 jajka
1 opakowanie kleiku ryżowego (bezsmakowego)
100 g rozpuszczonego masła
pół szklanki cukru

do dekoracji: 70 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady albo gęsty dżem (ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki)


W misce wymieszać składniki sypkie, dodać jajka i rozpuszczone masło, wymieszać (najlepiej ręką), i z lepkiego ciasta formować małe kulki, następnie lekko spłaszczyć je dłonią i palcem zrobić dziurkę na nadzienie (jak w kluskach śląskich). Piec w temp. 180 przez 20 minut, po ostygnięciu udekorować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej albo dżemem.

1 komentarz: